Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Kalf op pad

Het was zo’n  nacht  waarin de slaap wat moeilijk op gang kwam. Eerst verhuizen van eigen bed naar andere slaapkamer, iets met wespen. Dan te warm en best veel muggen ( of misschien één lastige), dat dus. Manlief had een koelere plek opgezocht zodat het in de vroege ochtend kon gebeuren dat hij niét en ik wél wakker werd van koeien geluiden.

Eerst dacht ik rond half vijf; ”Kalf geboren? Hmm, wel veel geloei, vast een tochtige koe? O ja, er was een pink tochtig”.

Bijna  weer in slaap; “eh, maar die loopt aan de ander kant van het huis. In de stal dan?”  K Draai me nog eens om… ”nee lijkt me toch niet, toch een kalf dan? Maar dat leek er gisteravond nog helemaal niet op en waarom dat geloei dan? Kalf uit de stal ontsnapt misschien? “

Kortom, ik was van alles aan het verzinnen om niet op staan, maar ineens was ik wakker genoeg om te snappen dat ik echt moest gaan kijken.  Nou inderdaad, daar stond ze dan, midden op het erf wat verdwaald paar stapjes links, beetje recht, wat naar voren en weer terug… lastig parket want ma stond weliswaar dicht bij, maar wel aan de andere kant van de draad. Maar daar stonden ook nog eens een stuk of tien tantes en grote nichtjes elkaar te verdringen om het beste zicht op de kleine uk. 

Tsja, ik zeg wel uk, maar ze was een flinke dame die ik niet zo maar in de kruiwagen kon leggen. Terug lopen om manlief uit z’n bed te halen was geen optie want het kalf was al veel te bewegelijk. Nu is het vanaf het weiland naar de kalverstal best een eindje lopen met zo’n dwarsliggertje maar we zijn dan toch op pad gegaan. Beetje laten lopen, beetje bijsturen links, rechts.

Eerst langs de grote melkkoeien, die, ook wel in voor een verzetje, vrolijk mee gingen loeien, dan over de klinkers langs de paardenstal, door het gras onder de bomen, over het grindpad en dan eindelijk de staldeur.

Eerst langs de melkkoeien

Eigenlijk had ik geen stal klaar dus wat heen en weren met een hek, kalf erachter, klim-parcoursje naar de zolder, drie balen stro omlaag kieperen, klauter-parcoursje terug, baal stro over het hek, touwtjes eraf, beetje uitschudden en het kalveren bed is klaar

 ….hee, daar komt manlief ook met het hoofd om de deur,   ja hij was ook wakker geworden van alle geluiden .. “ja koe 6 zegt hij,” ik.. “huh, had nog helemaal geen uier gister?”” Nee, pas dinsdag uitgeteld…”

Manlief loopt weer naar binnen, eerst wat drinken voordat hij gaat melken. Als ik langs de stal van de melkkoeien loop zie ik dat hij nr 6 er al tussen heeft gedaan, wel zo handig kan ze glijk mee met het melken straks.  Molly (zo heet nr 6)  krijgt van mij een homeopathische spray op haar neus zodat ze snel van de bevalling zal herstellen.

K Geef de pony wat hooi. Binnen wil de hond  eten en buiten staan de katten klaar bij hun bakjes.

de kat wil ook wat

Hennie komt ook aanrennen, maar die redt zichzelf wel. Nog even de hond uitlaten voor ik naar de stal ga.

Kaveren voeren, de kleine uk heeft nog geen trek Ik geef haar een homeopathisch middel omdat haar keel wat dik aanvoelt, misschien al gedronken of wat vruchtwater binnen gekregen. Straks nog maar eens proberen of er een flesje biestmelk in gaat.

we zijn nu gezellig met zijn drieen

Koeien naar buiten de wei in en dan ontbijten en koffie. Mooi begin van de dag toch!

Enne, s middags heeft de uk prima haar fles met biestmelk leeg gedronken.

Ik groei goed

Fijn weekend!

Lyke

Wil je meer weten over mogelijkheden van homeopathie bij melkvee rondom de geboorte? Klik dan door naar http://lyketjoonk.nl/2019/01/11/melkziekte/

Of ober mogelijkheden van homeopathie rondom dracht en geboorte in het algemeen? Dan kun je kijken op: http://lyketjoonk.nl/2020/01/14/natuurlijk-geboorte-heel-normaal/

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb