Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Bevangen

Francis is een oudere Dartmoor merrie van een, ook al wat oudere, dame. Door omstandigheden kan de dame in kwestie even niet op haar letten en bleek ze, ondanks de goede zorg van derden, zomaar te veel gras te hebben gegeten. Ze was altijd al gevoelig voor hoefbevangenheid en het was dan ook meteen raak.


Ze komt bijna niet van haar plek

Half April liep ze alsof de paashaas al zijn eieren in de wei was verloren. Ze was vooral bezig met, stapje voor stapje, zo veel mogelijk te eten van de kleine puntjes gras, maar een stukje lopen was geen pretje meer.


Eten gaat nog prima, lopen doet pijn

Daarin zit precies het gevaar, in die graspuntjes. Te veel nieuw gras met veel voedingstoffen die door de bacteriën in de darmen niet goed kunnen worden omgezet. Hierdoor krijg je een ophoping van afvalstoffen, bijvoorbeeld in de hoeven. Deze afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd. Hoefbevangenheid is erg pijnlijk zoals bij ontstekingen. Het dier stopt het liefst met lopen. Daardoor beweegt het hoefmechanisme niet meer en stokt de doorbloeding van de hoeven. De gifstoffen hopen zich nog verder op.

We zetten haar op een veel kleinere wei en ik behandel haar 3 x per dag met homeopathische middelen. Ze gaat weliswaar vooruit, maar te langzaam naar mijn zin. In de wei ligt een karig begroeide paddock. Die sluit ik af en zet haar daar in op voldoende hooi. Ik leg het hooi in plukjes verspreid door de hele paddock. Zo wordt ze aangezet om op haar eigen tempo toch te lopen zodat het hoefmechanisme op natuurlijke wijze doorbloed wordt, wat de genezing ten goed komt.

Nu, een kleine vier weken later, is het weer een blije ponny die er als een haas vandoor gaat als ze denkt dat je haar hooi af wilt nemen.


Ze kan weer in draf het paddock rond

Sins vandaag behandel ik haar nog één keer per dag met homeopathische middelen. De symptomen zijn vrijwel verdwenen, maar ze kan nog steeds niet veel gras verwerken. Daarom wil ik haar lichaam blijven stimuleren om de aan- en afvoer van stoffen in balans te houden. Dat betekend dat voorlopig het zelfherstellend vermogen van de spijsvertering, de lever en de nieren ondersteund blijven.

Lyke

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb