Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Konijnenzaken

Ontsnapt Konijntje

In de zomer van 2014 springt er een klein zwart hangoor konijntje door een park in Apeldoorn. Hij is schuw en onzeker over wat hij moet doen en huppelt wat heen en wat weer tot iemand uit de buurt hem ziet. Ze pakt hem voorzichtig op om hem in veiligheid te brengen.

Is hij ontsnapt? Is hij daar achtergelaten? We zullen het wel nooit weten want de eigenaar wordt niet gevonden.

De vinders besluiten het kleine bange konijntje te houden. Het meisje dat hem gevonden heeft noemt hem Esekie (spreek uit ásjakkie) en ze zorgt super goed voor hem. Hij mag bij een lief, vrolijk konijnenvrouwtje in het hok.

Ze laat hem castreren, Hij wordt elk jaar gecontroleerd door de dierenarts. In het begin moet er een stukje van een tand geknipt , maar door hem ook knaagdingetjes aan te bieden is dat later niet meer nodig.  Esekie heeft een fijn huis en een lieve verzorgster gevonden.

Stress en weerstand

Eerst is hij voor veel dingen bang.


Bang bij optillen, bang in de tuin, bang als er iets beweegt in zijn buurt. Maar al snel komt hij vrolijk aan huppelen als zijn baasje thuis komt.

Esekie kan goed wennen aan dingen die dagelijks gebeuren, maar verder is hij wel snel ongerust. Naar de dierenarts is supereng, dan trilt hij als een rietje en is een dag van slag.

Misschien is hij toen hij nog klein was onvoldoende in handen geweest waardoor hij zich nu sneller onveilig voelt dan zijn konijnenmaatje.

Soms komen er dieren zoals vogels of katten in de tuin, dat vindt hij spannend ook al zit hij zelf veilig in zijn hok. Dus ondanks dat zijn baasje erg goed voor hem zorgt, is hij toch wel eens gestrest en daardoor wellicht wat gevoeliger voor bacteriën of parasieten dan zijn konijnenvriendinnetje.

Korstjes

In 2016   zitten er wat korstjes bij zijn neus en onder zijn kin. Konijnen-syfilis komt best veel voor bij konijnen, maar niet elk konijn wordt er ziek van. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die veel konijnen bij zich dragen, maar pas als de weerstand wat minder wordt komen de korstjes. Eerst wordt het met antibioticum bestreden, maar het komt telkens terug en één kuur per jaar blijkt niet genoeg.


De korstjes verdwijnen de eerste keer met een week of twaalf, anderhalf jaar later al na zes weken en Esekie is verder fit gebleven.

Halverwege 2018 gaan we kijken wat homeopathie voor hem kan betekenen.

Omdat homeopathische middelen het dier juist aanzetten en helpen om zelf weerstand op te bouwen tegen deze bacterie kan hij er beter van af komen en waarschijnlijk voor langere tijd.  Na een kleine drie maanden blijft het ook zonder homeopathische middelen mooi onder controle tot eind 2019.

Kleine terugval

Misschien is hij toch wat teruggevallen in weerstand door stressvolle gebeurtenissen die hij niet goed heeft opgelost of heeft hij om een andere reden weer last gekregen. We starten meteen weer met de middelen en na anderhalve maand lijkt hij er aardig van af tot dat zijn baasje bij een controle ziet dat zijn koppie scheef staat en hij in rondjes gaat lopen en omvalt.

Torticollis

Gelukkig aarzelt zijn inmiddels volwassen baasje niet en gaat meteen naar de dierenarts. Deze constateert torticollis of e-cuniculi, een parasiet die bij konijnen hersen- en zenuwproblemen geeft. De dierenarts geeft een anti-parasitair middel om de besmettingsgraad te verlagen. We passen de homeopathische middelen meteen aan op de neurologische symptomen, samen met een spagyrisch middel tegen parasieten. Gelukkig reageert Esekie heel snel op de behandeling.

Al binnen vier dagen loopt hij weer normaal en staat zijn hoofd minder scheef. Met twee weken lijkt hij al weer helemaal de oude. Dankzij het meteen inzetten van de homeopathische middelen en het aanpakken van de parasiet is Esekie er heel goed doorheen gekomen.


De plekjes onder de kin van de sypfilis zijn gelukkig weg gebleven. We gaan nu nog een poosje inzetten op een grotere weerbaarheid tegen parasieten. Met een spagyrisch middel verhogen we de afweer tegen parasieten en door nog wat langer homeopathisch door te behandelen kan hij beter leren omgaan met stress. Zo blijft hij bacteriën en parasieten in de toekomst makkelijker de baas.

Lyke

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb