Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Van angst naar ruimte voor vertrouwen

Verandering

Er zijn momenten in  het leven van een dier waarbij het zich ineens aan een hele nieuwe situatie moet aanpassen.

Zo loopt je als kleine hond nog over straat in Griekenland, ineens zit je op het vliegtuig naar Nederland. Hang je de ene dag nog met broertjes en zusjes aan de tepel bij je moeder, de andere dag kun je maar zo op schoot liggen in een auto, op weg naar een liefdevolle nieuwe eigenaar. 

Misschien zit je na veel omzwervingen miauwend te wachten in een asiel en wordt je met een beetje geluk opgehaald door een sympathieke kattenvriend.

Veel veulens worden afgespeend om zich verder ontwikkelen in een grote of kleine kudde paarden. Hoe spannend kan dat zijn! Paarden in een pensionstal moeten soms verhuizen en laten maatjes achter.

Lastig ?

Sommige dieren vinden dit echt prima. Geweldig zo ’n nieuwe baas waar je als pup alle aandacht krijgt, fijn dat je uit het asiel bent opgehaald. Maar net zo vaak zijn er allerlei obstakels en stressmomenten die overwonnen moeten worden. Soms heeft het dier al van alles meegemaakt waardoor het niet meer zo onbevangen in het leven staat.

Hoe fijn als iets er voor zorgt dat alle spanning telkens weer uit  je lijf verdwijnt zodat je elke dag, vol goede moed opnieuw kunt beginnen. Of dat de angst die je had voor geluid, voor mensen of voor die grote vuilnisbak, al snel te handelen is!

Dat is niet alleen zo maar “fijn”, het is een essentiële voorwaarde om dingen te kunnen leren, om te ontdekken en om plezier te hebben. Met een mooi afgepaste homeopathische begeleiding kun je op dit gebied enorm veel doen.

Voorbeeld

Marly

Marly komt op een goede dag met het vliegtuig uit Griekenland. Ze heeft daar in opvang gezeten nadat ze samen met haar zusje op straat was gevonden. Maar nu, een half jaar oud, komen ze naar Nederland. Marly wordt opgevangen door twee enthousiaste jonge mensen, eigenlijk bedoeld om alleen de eerste opvang te doen. Maar toen ze Marly hadden opgehaald, wilden ze haar niet nog een keer verhuizen. Marly was best bang, voor geluid, voor mannen. In het donker leefde ze op, maar overdag vond ze alles eerst enorm spannend.

Het zusje van Marly was geplaatst in een gezin met meerdere honden en voelde zich daar wel thuis, maar Marly moest echt aan mensen wennen.

Links Marly na twee weken, rechts een half jaar later

Ruimte

Eerst geven we haar homeopathische middelen die helpen om de traumatische ervaringen, ontstaan door verlies van de moeder, alleen op straat leven, weghalen uit haar vertrouwde omgeving, het vliegen en verder zonder de steun van haar zusje, te verwerken.

Hierdoor ontstaat er ruimte. Ruimte om haar te wennen aan nieuwe mensen, aan de geluiden buiten bij het wandelen en aan vreemde voorwerpen.

In het begin wil ze wel met de eigenaresse tot de voordeur lopen, maar als ze een geluidje hoorde gaat ze niet verder dan de drempel. Als er mannen in de buurt komen vlucht ze achter de bank, ook als dat haar baasje betreft.

Geduld

De nieuwe eigenaren pakken het goed aan. Veel liefde, geduld en goede training zorgen er voor dat ze stapje voor stapje meer vertrouwen krijgt.

Met hulp en feedback krijgen al snel in de gaten hoe ze steeds een stapje verder kunnen komen.
Er ontstaat een veilige context om te leren, om te mogen aanraken, om contact te maken. Ze leert aan een riem lopen en naar commando’s te luisteren.

Soms negeren ze haar als ze te veel “in controle” probeert te zijn en geven juist steun als ze bang is. In het bos wandelen vindt Marly geweldig, voor andere honden is ze niet bang, maar langs de school in de straat lopen waar kinderen roepen en lachen, dat is super spanend voor haar.

Vervolg proces na een goed begin

De reactie van Marly op geluid wordt op een gegeven moment lastig. Ze wordt minder bang, maar daardoor durft zo zich ook meer te uiten. Ze begint bij elk geluidje van buiten te blaffen.

Het wordt tijd om de behandeling aan te passen en te zorgen dat Marly al die verschillende geluiden beter aan kan. Eigenlijk gaat het proces dan al heel snel de goed kant op en na een poosje zijn de homeopathische middelen niet meer nodig.

Nu, een half jaar later, is Marly een vrolijke blije hond, speelt graag , ook met de kat, luister goed en zit prima in haar vel. De eigenaren zijn super blij met haar. Een goed begin is echt het halve werk gebleken.


Links is het nog heel spannend, rechts duidelijk zelfverzekerd en vrolijk. Ook met de kat is Marly nu goede maatjes

Samenwerking

De Homeopathische behandeling vervangt geen goede training, maar maakt juist trainen weer mogelijk. Het beste werkt dit vaak in samenwerking met een goede trainer of gedragstherapeut. Deze kan goed aangeven hoe de ruimte die ontstaat, door minder angst en minder stress, gebruikt kan worden om het dier te leren hoe zich het beste in allerlei situaties te gedragen. .

Pups en kittens

Dit geld ook voor pups die bij een nieuwe baas komen. Meestal gebeurt dit als ze een week of 8 oud zijn. Dat is handig omdat op dat moment de angstfase nog maar net begint. Het hondje voelt zich dan nog veilig bij de moeder en is niet snel bang. Ook als ze bij de nieuwe eigenaar komt, kan ze zich wel alleen voelen, maar is nog niet zo snel bang. Daarom kun je de periode vanaf 8 weken goed gebruiken om het hondje rustig aan allerlei dingen te wennen. Als je dat niet doet, en de pup bijvoorbeeld tot 12 weken niet veel gewend is, dan wordt dat moeilijker. Ze zijn zich dan al veel bewuster van hun omgeving en vinden veel meer spannend. Of, zoals in het geval van Marly, hebben ze zich al allerlei gewoonten en angsten aangewend. 

Er zijn ook pups die, omdat ze bijvoorbeeld van een gevoelig ras zijn, het vanaf het begin heel lastig vinden zich staande te houden zonder hun moeder en broertjes en zusjes.Voor kittens geldt dat ze tussen de 3 en 4 weken oud, al veel in handen geweest moeten zijn. Als ze dan later bij een nieuwe baas komen kun je ze makkelijk oppakken. Is dat niet gebeurd, dan ervaren ze veel meer stress als je ze aan raakt.

Om te voorkomen dat de onrust of angst steeds groter worden, helpt het bijzonder goed om deze eerste levensfase of verandering homeopathisch te begeleiden.

Lyke

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb