Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Epilepsie

Een casus

Er belde een vriendelijke mevrouw, ze zei dat het geen haast had, maar dat haar hondje sinds Maart dit jaar al drie keer een epileptische aanval had gehad. Ze werd er wel erg onrustig van. Ze was bij de dierenarts geweest. De dierenarts dacht dat een homeopathische behandeling meer voor het hondje kon doen. Of ik haar misschien kon helpen?

Voordat ik dat met een stellig ja beantwoordde, hebben we over het hondje gesproken en voor de week erna een afspraak gemaakt bij haar thuis. Eigenlijk wist ik niet meteen wat ik zou kunnen doen, maar dat ging ik uit zoeken. Er zijn een aantal homeopathische middelen die inzetbaar zijn bij epilepsie. Het verschil zit hem in de achtergrond of de aanleiding van de epileptische aanval, hoe de aanval er uit ziet en met wat voor dier je te maken hebt.

het beeld

Na wat meer duidelijkheid over verschillende vormen van  epilepsie, eventuele aanleidingen en overleg met vakgenoten kreeg ik een vrij duidelijk beeld over de mogelijke aanpak.

Thuis bij het hondje, een Sheltie met een innemend koppie, een vrolijk karakter maar ook gevoelig en verlegen, zette ik samen met de eigenaresse alle aanvallen en omstandigheden goed op een rijtje. Het hondje is altijd samen met zijn broertje uit een vorig nest, die lief, aanhankelijk en nog wat gereserveerder is.

Vooraf aan de eerste twee aanvallen was en een anti vlooien middel gebruikt.

de oorzaak

Een van de oorzaken van epilepsie kan een vergiftiging of een verstoorde werking van lever of nieren zijn, zodat een anti parasieten middel negatief kan uitpakken.

Vooraf aan de tweede aanval was er ook spanning geweest in het leven van de eigenaresse. Bij de derde aanval was er misschien te veel kauw materiaal gegeven en was de eigenaresse op vakantie.

Na de eerste aanval is hij vaak ’s nacht in huis gaan plassen.

Epilepsie wordt gezien als een storing in de elektrische activiteit in de hersenen waarbij er plotseling een ontlading in de hersenen plaats vindt.

Het suikergehalte kan invloed hebben zodat voeding een rol kan speken. Er wordt steeds meer bekend over de invloed van bacteriën in de darmen die ook op hersenniveau invloed hebben.

Stress kan altijd een rol spelen, of juist het tot rust komen er van.

de stadia

De aanval begint er in dit geval mee dat het hondje steun zoekt bij de eigenaresse of bij haar zoon, die tijdens de derde aanval op de honden paste. Zo’n beginstadium wordt bij de epileptisch aanval een aura genoemd. Hij voelt het dus aankomen.

Tijdens de aanval, in medische termen heet dat Ictus,  zakt hij door de pootjes en schokt hij terwijl hij op zijn zij ligt, maar dit hondje heeft geen schuim of enorme stuip.  Hij blijft wel bij bewustzijn maar verstijft, laat urine lopen.

Hij heeft een paar korte aanvallen achter elkaar en dan komt hij weer langzaam bij.

Dat herstel heet de post-icitale fase. Hij is nog suf, maar heeft meteen erge honger en dorst. Dat is vaak zo na een epileptische aanval.

Na de derde aanval heeft hij eerst nog overgegeven, bij de andere twee niet.  De volgende dag is hij weer vrijwel de oude.

Vaak hebben epileptische aanvallen geen zichtbare schade tot gevolg, maar als een aanval erg lang duurt kan dat wel. Het is in alle gevallen een akelig gezicht en het is beter voor de hond om ze niet te hebben.

De behandeling

Bij dit hondje speelt de erfelijke aanleg mee bij ontstaan van de aanvallen en zijn karakter heeft ook invloed omdat hij gevoelig voor indrukken en stemmingen is.

Door hem sterker op zijn pootjes te zetten en de omstandigheden te verbeteren kunnen we al veel doen. Hoewel hij in een liefdevolle omgeving zit zijn er altijd wel emoties die moeilijker te verwerken zijn. Het is belangrijk dat hij makkelijker met emotionele stress om kan gaan, dus zijn omgeving als veilig beschouwd. De tendens vanuit zijn erfelijkheid neem ik ook mee in de behandeling en we kijken samen of zijn voeding nog aangepast kan worden. We vinden een goede vleesbrok zonder graan voor hem en de tweede maaltijd wordt vervangen door vlees.

Hij krijgt nu elke dag twee homeopathische middelen en een paar spagyrische druppels. Voor als er toch een acute aanval komt, zetten we een homeopathisch middel apart zodat ze een aanval direct kan onderscheppen.

voorlopig goed resultaat

We zijn al weer ruim drie maanden verder en tot nu toe gaat het prima met hem. Hij plast ‘s nachts ook niet meer in huis.

De eigenaresse is enorm opgelucht dat we dit voor hem kunnen doen en dat ze ook iets achter de hand heeft als er toch wat gebeurd.

Volgende week gaan ze verhuizen, dus ik ben heel benieuwd hoe hij het in zijn nieuwe huis gaat vinden.

Lyke

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb