Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Wormen

Ontwormen, doe het op maat.

“Mam, ze heeft wormen”,
“Hoezo?”
“Nou, ze jeukt steeds met haar achterste over de grond, je moet even een ontwormding halen hoor”
“Hm..”
Het kan natuurlijk, dat de hond een wormbesmetting heeft opgelopen. Mij leek het wat onwaarschijnlijk. Maar ik snap dat je dat aan de buitenkant meestal niet kunt zien.
Voor de zekerheid de ontlasting voor nadere inspectie naar de dierenarts gebracht. Geen wormen.

Ontwormen, altijd nuttig?

Het heeft geen zin om te ontwormen als er geen wormen zijn. Reguliere ontworm middelen kunnen alleen werk doen als het dier ook werkelijk wormen heeft. Het idee over ontwormmiddelen “baat het niet schaad het niet”, gaat zeker niet altijd op. Zowel de darmen als de lever komen in aanraking met toxische stoffen en die zijn niet persé gemakkelijk te verwerken voor elk dier. Te veel wormen brengen uiteraard ook schade aan dus, wanneer nodig, is het goed om daar actie op te ondernemen. Koop niet zo maar iets bij de supermarkt maar koop een goed middel bij de dierenarts als je een ontworm middel nodig hebt.  Er zit echt verschil in werking en belasting van de middelen.

Maar….?

De meeste dierenartsen geven het advies om 4 x per jaar ontwormen. Waarom zeggen ze dat? Zij weten toch ook wel dat je niet preventief kunt ontwormen? Natuurlijk wel. Maar, omdat het idee is dat mensen hun hond niet laten controleren op een mogelijke wormbesmetting, lijkt het hen handiger om standaard 4 x per jaar te ontwormen. De mogelijke belasting voor de hond nemen ze daarmee voor lief.

Poeponderzoek.

Daar kun je zelf iets aan doen. Om te beginnen kun je de volgende keer eerst de ontlasting van je dier laten onderzoeken. Als er geen wormen worden gevonden, ga je ook niet ontwormen. Misschien laat je eerst 4 x per jaar onderzoek doen, maar als er nooit wormen gevonden worden heb je reden om het 2 of 1 x per  jaar te laten onderzoeken.

Jonge dieren.

Bij dieren tot een jaar is het handig om wel eerst 4 x te ontwormen. Het is vrij waarschijnlijk dat pups een besmetting oplopen bij de geboorte en zij kunnen erg ziek worden van die wormbesmetting. Probeer in overleg met de dierenarts een zo min mogelijk belastend middel te vinden voor het jonge dier. Na dat jaar wordt het immuunsysteem veel sterker en kun  je dus eerst de ontlasting laten testen voordat je besluit om een regulier ontworm middel in te zetten.

Homeopathie.

Als er geen wormen zijn geconstateerd, kun je ook kiezen om met homeopathische korrels te gaan werken. Deze maken het voor wormen onprettig om zich in het dier op te houden waardoor er meestal geen besmetting meer optreed. Dit kan een goede oplossing zijn voor dieren met een wat lagere weerstand die gevoelig zijn voor chemische belasting zoals dieren met huidproblemen, ouder dieren, dieren met een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Sleetje rijden.

Volgende vraag, wat is er wel aan de hand? De hond gaat waarschijnlijk niet voor de lol over de vloerbedekking sleeën. Het leek me meer voor de hand liggend dat ze last had van jeuk aan haar anaalklieren. Ze waren iets rood en een klein beetje opgezet als je goed keek.
De anaalklieren zijn net als de huid, de oren en de ogen, uitscheidingsorganen. Op het moment dat er wat stress is of als het dier te veel voedingstoffen binnen krijgt die slecht verwerkt worden, kan zich dat uiten in verstopte anaalklieren. Vieze prutoogjes, overmatig oorsmeer of jeuk aan de huid kunnen ook laten zien dat er iets niet helemaal lekker gaat bij het dier.

Holistische kijken, individueel afstemmen.

Vaak kun je ook wel iets aan het gedrag zien. Zo kan ze aanhaliger worden of juist sacherijnig of op sommige tijdstippen van de dag heel druk zijn.
Door alles van en rondom het dier mee te wegen kan een passende homeopathische behandeling het symptoom en het achterliggende probleem aan pakken.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden van een homeopathische behandeling.

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb