Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Voeding

Voeding voor hond en kat.

Misschien geef je jouw hond of kat al jaren naar volle tevredenheid elke dag een bakje brokken, maar wat draagt bepaalde voeding nu bij aan de gezondheid van het dier?

Als er gezondheidsklachten ontstaan is een aanpassing van de voeding vaak een deel van de oplossing. Hieronder vind je informatie die meer duidelijkheid verschaft over de behoeften van de hond en de kat. Ik hoop hiermee handvatten te geven bij het kiezen van goede voeding voor je geliefde viervoeter. 

Verteren.

De hond en de kat hebben een korter darmstelsel dan de mens. De functie van het darmstelsel is bij hen dan ook anders dan bij de mens. De hond en de kat zijn ingericht om vooral vlees te eten, de mens kan ook koolhydraten zoals zetmeel en gekookte groente goed verteren. Vlees en met name de eiwitten zijn veel sneller af te breken dan koolhydraten. Een hond of kat heeft veel eiwitten en vetten nodig uit vlees omdat deze allerlei functies in het lichaam ondersteunen die belangrijk zijn voor hun gezondheid.

Er zijn verschillende organen betrokken bij het verteren van voedsel. Voordat voedsel iets bijdraagt aan de gezondheid van uw dier, moet het fijn en klein gemaakt worden. Pas dan kunnen eiwitten, aminozuren, mineralen, vitaminen en vetten uit het voedsel verderop in het lichaam gebruikt worden voor energie, reparatie, communicatie tussen en nieuwbouw van cellen.

Maag en darmen maken het voedsel klein, de alvleesklier zorgt voor extra sappen. Deze sappen verteren het voedsel in de darmen zodat voedingsstoffen via het bloed naar de lever kunnen worden getransporteerd. In de lever worden de bruikbare en de onbruikbare stoffen gescheiden en vervolgens opgenomen, afgevoerd of opgeslagen. Via de nieren worden stoffen uit het bloed afgevoerd via de urine. De dikke darm zorgt voor de uitscheiding van het overgebleven eten, waar het eerst nog nuttig is voor allerlei bacteriën die deel uit  maken van het immuunsysteem. Het bloed, dat vanuit de lever verder gaat, komt langs de milt waar eventueel aanwezige ziekte kiemen worden aangevallen en opgeruimd.

Als de hond of kat eten krijgt waar het weinig bruikbare stoffen uit kan halen, dan kost het veel energie om dat eten te verteren, waarna het grotendeels wordt afgevoerd of waarvan veel afval (toxische stoffen) wordt opgeslagen in de lever. Dat is jammer van al dat werk en vervuilt de organen en de weefsels.

Klinkt logisch zult u denken. Dus……?

Brokken.

Wat zijn brokken? Brokken worden gemaakt van bijvoorbeeld graan (vaak), mais (best vaak) of rijst producten. Dat is nodig omdat zetmeel (koolhydraten) een brok stevig maakt. Brokken worden tijdens het productie proces doorgaans flink verhit. Anders kun je ze niet bewaren. In de brok wordt vaak vlees in de vorm van vleesmeel verwerkt in een granendeeg en worden er achteraf (synthetische) vitaminen en mineralen aan toe gevoegd. Vleesmeel bevat maar de helft van de nuttige stoffen van vlees. Door het verhittingsproces gaan veel voedingsstoffen kapot en kunnen er geen vetten in zitten omdat je die niet kunt bewaren. Als er wel vetten in zitten, gaan ze oxideren (zich mengen met zuurstof) als ze met lucht en licht in aanraking komen. Dan zijn ze niet meer gezond maar veroorzaken ze juist ontstekingen en tumoren.

Onbruikbaar en ontsteking.

Het gebruik van graan heeft een extra nadeel. De gluten uit graan maken kleine ontstekingen in het darmslijmvlies. Dat kan lang goed gaan, want het darmslijmvlies vernieuwd zich snel. Maar als de weerstand van uw dier afneemt, dan kan het mis gaan. De ontstekingen veroorzaken dan gaatjes in de darmwand waardoor te grote eiwitten in het bloed terecht kunnen komen. Dit zet het immuunsysteem aan tot een reactie om deze eiwitten aan te vallen. Ze worden als lichaamsvreemd gezien omdat ze, in deze vorm, niet in het bloed thuis horen. Zo kan atopie (allergische reactie) met vervelende huidaandoeningen ontstaan.

Eenzijdige overbelasting.

Een ander probleem is de overbelasting door het eten van (eenzijdig) voedsel waar het dier in verhouding weinig voedingsstoffen uit kan halen. Organen als lever en alvleesklier verrichten veel werk en krijgen er geen gezondheid voor terug. Je kunt dat bijvoorbeeld zien aan een rommelige vacht, vieze oogjes en andere uitscheidingsproblemen. Maar er kunnen ook problemen aan lever of alvleesklier ontstaan.

Zoals Tannetje Koning het ongeveer schrijft in haar boek “voer voor carnivoren”: Stel je eet elke dag een pizza? Alles wat wordt aanbevolen voor een complete maaltijd zit er in of op. Maar ga je daar gezond en happy van worden? Elke dag pizza is ongeveer wat een hond eet als hij elke dag dezelfde brokken krijgt.

Bij katten kan de droogte van de brok een extra nadeel zijn . Katten drinken uit zichzelf meestal weinig. Omdat een brok weinig vocht bevat kan droogte op den duur een serieus probleem worden en de werking van de organen verstoren.

Vlees.

Een hond en kat zijn gebaat bij het eten van vlees. Liefst rauw vlees. Een hond of kat krijgt daardoor een gezonde bacterieflora (microbioom) in zijn darmen, het krijgt de juiste eiwitten en vetten binnen en het krijgt voeding binnen waar het iets aan heeft. Voeding die energie en bouwstoffen oplevert

Veel gezondheidsklachten kunnen worden opgelost door een dier op vleesvoeding over te zetten.

De zuurtegraad van het lichaam wordt lager door het eten van vlees. Hierdoor worden veel schadelijke bacteriën en virussen gedood. Lever, nieren en darmen werken bij deze zuurtegraad beter en vervuilen minder.

Mogelijkheden.

Diepvries:

Er zijn goede diepvries producten van compleet vers vlees te koop. Dit is vaak het makkelijkst om mee te beginnen. Er zijn ook goede vleesproducten die van één diersoort bereid zijn. Dan is het nodig om  een stuk of vier verschillende diersoorten
af te wisselen om voldoende essentiële aminozuren (eiwitten die het dier niet zelf kan aanmaken) binnen te krijgen.

Bot:

Je kunt daarnaast ook regelmatig een bot met vlees aan bieden. Kook botten niet want dan gaan ze splinteren en kunnen ze inwendig letsel veroorzaken. Neem liefst vleugels, nekken of karkas. Vermijd draag-botten zoals poten, die bevatten collageen dat zich in de maag als een soort dikke lijmstof kan gaan ophopen. De eerste paar keer kun je een karkas ook vasthouden zodat je dier leert om erop te kauwen.
Eventueel sla je het karkas een beetje stuk met een hamer.

Pup

Voor de pup tot 7 maanden dien je te letten op de verhouding calcium en fosfor in het voer. Deze verhouding moet dicht tegen 1:1 liggen omdat de jonge hond de juiste opname nog niet zelf kan regelen. Bij te veel calcium of juist te veel phosphor krijgt hij slappe botten in plaats van sterke botten. Vanaf 7 maanden kan de hond zelf regelen hoe hij de voedingstoffen uit vlees gebruikt.

Kittens en pups groeien gelijkmatig bij voldoende vers vlees

Kat

De kat heeft het aminozuur Taurine nodig om bepaalde vitamines om te zetten. Taurine zit vooral in orgaanvlees. Daarom is er voor katten vaak ander vlees in gebruik dan voor honden. Soms kan de kat echter ook mee eten met het rauwe vlees van de hond. Je kunt er dan voor kiezen om de kat regelmatig wat extra hart te geven.

De overstap:

Als een dier altijd brokken heeft gegeten is de maagflora minder zuur. Daarom is het verstandig om de overgang naar vers vlees even op te bouwen. Vervang dan elke dag een deel van de brokken door vlees. Geef bij voorkeur het vlees tussendoor en niet bij de brokken. Normaal gesproken kan dat meteen met rauw vlees.

Als uw dier een gevoelig maag darm stelsel heeft, kunt u vlees, eerst kort koken en dan telkens de kooktijd verkorten zodat het langzaam aan wat rauwer wordt. Dat koken kan o’bain-marie door wat vlees in een diepvrieszakje in een pannetje met heet water te hangen. Als uw hond niet allergisch is voor kip kun je prima met wat kipfilet beginnen, maar een goede dierenwinkel heeft ook kleinere porties vlees speciaal voor de hond of kat om mee te starten.

De meeste honden en katten zijn wel binnen een week in staat om de volledige overstap te maken, een gezonde hond kan vaak al binnen een paar dagen overstappen.

Katten moeten soms erg wennen aan de geur. Zet dan eens eerst een klein bakje vlees in de buurt van het normale voer zodat de kat aan de geur kan wennen.

Als u eenmaal bent overgestapt op vers vlees, voer er dan liefst geen brokken meer bij. De verteer snelheid van brokken ligt namelijk veel lager dan die van vlees. Als u op vakantie gaat is het geen probleem om hem weer een poosje op brokken te zetten. Een brok met 70 tot 80 % vlees zonder graan of mais verdient dan de voorkeur, dit geld ook als vlees geen optie is. Ga niet af op alleen het etiket maar zoek de ingrediëntenlijst op zodat je weet waar het vleesdeel werkelijk uit bestaat.

Van vers vlees is 20 tot 30 gram vlees per kg lichaamsgewicht nodig. In de groei is meer nodig

Je kunt een hond wat gekookte of fijn gemalen groente uit de blender bij het vlees geven, voor een kat is dat niet aan de orde.

Homeopathie:

Als er al gezondheidsklachten bij uw dier zijn, dan is het zinvol om dit meteen te ondersteunen met een homeopathische behandeling. Darmflora, huid en uitscheidingsorganen herstellen zich dan sneller en duurzamer. Vaak blijken er ook andere klachten aanwezig te zijn die door het inzetten van een homeopathische behandeling opgelost kunnen worden. Denk aan problemen met suikerhuishouding, allergieën, huidproblemen, blaasklachten.

Bij levensbedreigende klachten schakelt u natuurlijk eerst uw dierenarts in voor een goede diagnose.

Je kunt er meer over lezen in bijvoorbeeld:

Het boek van Tannetje Koning,  “voer voor carnivoren”.

Goed gesorteerde dierenwinkels voor vers vlees:

* Meat en More in Haaksbergen :  https://www.meatandmorehaaksbergen.com/

* Via Natura in Beekbergen :  https://www.via-natura.nl/

Een goed gesorteerd verkooppunt is:

* Petfeed ruurlo in Ruurlo :  http://petfeedruurlo.luondo.nl/p-120528/nieuws

Maar ook een dierenwinkel in de buurt verkoopt mogelijk goede vleesproducten.

U kunt dan bijvoorbeeld beginnen met merken als Daily Meat, Bandit, Darf of Carnibest. Naturis kan ook , liefst in combinatie met andere merken.

Lyke

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb