Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Melkziekte

Melkoeien in balans met homeopathie.

Nu de dagen korten is er, ondanks dat het gras maar niet uitgegroeid raakt, voor de melkkoeien buiten weinig te halen. Ook het afkalven in de wei is daarmee voorlopig voorbij. Nu maakt dat op zich niet zo veel uit, maar jaren geleden vond ik het altijd een beetje spannend als ook de koeien die op korte termijn moesten afkalven, weer op stal kwamen.

Dat zit zo. Een koe is een dier dat vanuit haar wezen veel calcium nodig heeft. Het calcium mechanisme zorgt, net als bij mensen, dat calcium uit voeding kan worden opgenomen voor de opbouw van botten en voor bv het maken van melk. Calcium is bijvoorbeeld ook nodig om spieren te kunnen samen trekken. 

Zolang een koe groeit wordt dit calcium mechanisme aangesproken omdat calcium nodig is voor de groei van botten. Zolang een koe melk geeft wordt het calcium mechanisme aangesproken voor het maken van melk. Echter als een koe nog nauwelijks groeit, ongeveer nadat ze twee keer is afgekalfd, en ook geen melk geeft omdat ze over 6 weken een kalf krijgt, dan wordt het calcium mechanisme weinig aangesproken. Een koe heeft in die 6 weken droogstand ook nog de nijging om weinig te bewegen, dus ook de spieren doen minder.

Maar als een koe een kalf krijgt, moet ze juist in heel korte tijd enorm veel calcium leveren. Als dit calcium mechanisme dan op de waakvlam staat, krijgt de koe dat niet zo maar op vol gas. Dat levert allerlei problemen op waarvan het meest opvallende is, dat ze wankel gaat lopen of niet goed op kan staan. Dat wordt melkziekte genoemd. Of een koe meer of minder gevoelig is voor melkziekte kan te maken hebben met fokkerij.

Voordat ik onze koeien homeopathisch behandelde kwam melkziekte op ons bedrijf regelmatig voor. Dat was vooral in de winter vervelend, want dan kwam het voor dat een koe in de loopstal niet meer kon op staan nadat ze een kalf hadden gekregen en de melk snel op gang kwam. Je probeert dan van alles om de koe in de benen te krijgen en bijvoorbeeld naar buiten, waar ze meer grip hebben. Op de een of andere manier was het bij onze koeien de gewoonte om zoiets altijd rondom de kerstdagen op te lopen. Als een koe melkziekte krijgt gaat het vaak al bij het afkalven traag, vervolgens komt de nageboorte er slecht af en met een beetje pech kan de koe niet goed op staan. Menig kerstavond zijn zo in de stal doorgebracht, en niet geheel vrijwillig.

Sinds 2013 hebben we een goede homeopathische behandeling die er voor zorgt dat het hele spijsverteringsstelsel en het calcium mechanisme in de droogstand in beweging blijft. Hierdoor wordt een kalf sneller geboren en zijn er nauwelijks problemen bij het herstel van de koe.

Het blijkt dat dit een soort kettingreactie in gang heeft gezet waarbij op allerlei gebied de gezondheid op het bedrijf is toegenomen. Er is al jaren geen antibioticum of andere medicatie nodig op ons bedrijf. Uiteraard worden er wel meerder homeopathische behandelingen ingezet op verschillende onderdelen van de gezondheid, maar met homeopathie is er weer een goede balans gevonden zonder dat dit verder enorme aanpassingen heeft gevraagd of dieren heeft gekost.

Prettige bijkomstigheid is dat we de december feestjes gewoon binnenshuis kunnen doorbrengen.

Lyke

Terug naar Home

Terug naar Inhoudsopgave

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb