Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Koliek

Koliek bij je paard, wat kun je (alvast) zelf doen.

Een paard met buikpijn.

Het is najaar, de grasgroei loopt terug en de hooibalen worden tevoorschijn gehaald. Kruidig hooi, gegroeid zonder kunstmest.

Het najaar gaat vaak gepaard met een voedselverandering voor paarden. Soms zijn dat slechts de nieuwe hooibalen die deze zomer geoogst zijn, soms is dat meer. Oudere paarden kunnen daardoor last van Koliek krijgen. Dat hoeft niet heel erg te zijn, maar het helpt enorm als er meteen kan worden ondersteund met homeopathie zoals in onderstaande gevallen.

De al wat oudere paarden zien er tevreden uit. Ze hebben een fijne kudde, mooie ruimtes om te grazen en om te schuilen.

De oudste, een wijze heer die zo langzamerhand graag wat meer op zichzelf is, staat op een apart strookje naast de rest. Zijn gebit laat te wensen over en zo heeft hij meer tijd om rustig te grazen. Verder is hij goed “aanspreekbaar”. Je ziet dat er nog van alles in zijn hoofd om gaat. Dit kan werk-gerelateerd zijn maar het kan ook betrekking hebben op zijn kuddegenoten of zijn lieve eigenaresse. Hij heeft intussen geleerd om het allemaal niet te zwaar te maken.

Een wijze heer

Wel heeft hij een enkele keer ineens buikpijn. Niet zo vaak meer als een paar jaar geleden, maar soms gebeurt het toch dat hij een deel van zijn voer niet goed heeft kunnen verteren en dat hij koliek krijgt.

Zijn eigenaresse kan direct de flesjes die ze in huis heeft inzetten, daarmee zijn de verstopping en de gasophoping al snel weer verholpen. Laatst was het wel lastig om na het mesten de na-kramp van zijn darmen snel onder controle te krijgen. Grote delen van de darmen hangen bij een paard los in de buik en als dat slapper wordt kan de kramp er wat moeilijk uit gaan. Het was ook al bijna middernacht dus de dierenarts is er die avond bij gehaald om een extra spier-ontspanner in te zetten.  De doorstroming was al eerder weer opgang gekomen zodat de kramp daarna ook supersnel weg bleef en iedereen nog fijn kon slapen.

De wat jongere heer uit dezelfde kudde vindt het fijn om steun van de groep te hebben, maar vond het een tijdje wat lastiger om daar zijn plek in te nemen. Vooral toen er een nieuwe ruin in de groep kwam had hij het een poosje minder prettig. Dat gaat nu best heel goed. De kudde is mooi gestabiliseerd en hij krijgt weer de ruimte om te zijn wie hij is.

Hij staat letterlijk én figuurlijk stevig op zijn benen, dat voelt fijn.

Nu was er vorige week hooi dat niet goed was opgedroogd. Er zat daardoor een beetje schimmel op. Beetje dom om dat op te eten eigenlijk, maar ja, soms kan hij nogal een dromer zijn. Zo fijn dat zijn eigenaresse flesjes in huis heeft van de homeopaat om meteen weer voor doorstroming en ontspanning van de darmen te zorgen.

Tevreden en een beetje dromerig

T Was die middags dan ook weer helemaal opgelost, en heus, hij had echt last. Flemen, rollen, waterige mest, nog eens rollen, niet fijn.

Of het nu aan de leeftijd ligt of aan een bepaalde gevoeligheid. Of het het gebit nu minder goed is of dat er soms meer spanning is. Verandering van voer of schimmelstukjes in het eten is voor deze heren lastig te handelen.

Juist bij deze gevoeligheid is het zo veel waard als je meteen kunt ingrijpen als er koliek ontstaat.

Heb je als paardeneigenaar een paar basis remedies van de homeopaat in huis, dan kun je bij dreigende koliek meteen beginnen.

Jouw homeopaat kan per telefoon stand-bij staan en instructies geven. Wanneer nodig kan de dierenarts er bij geroepen worden en de behandeling overnemen. Door direct te beginnen met homeopathie kun je heel vaak voorkomen dat de koliek uit de hand loopt.

Lyke

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb