Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Kat, blaas en nieren

Casus Kensi:

Milou (onze dochter) kwam thuis met de vraag of ik iets voor de kat van haar vriendin kon betekenen. Ze waren verhuisd en nu plaste kat Kensi telkens in de kamer tegen de bank.

De dierenarts had intussen geconstateerd dat ze blaasontsteking had en zelfs de nieren waren beschadigd, zo vertelde de vriendin. Hoewel ze daar een “kuurtje” voor kreeg en Nienke (de vriendin) stripjes mee kreeg om de zuurtegraad van de urine te meten, bleef het plassen tegen de bank een hinderlijk probleem. Kensi was met haar vier jaar nog een jonge kat.

Kensi

Blaas en nieren:

Er zijn verschillende soorten blaasproblemen. De blaasproblemen bij de kat zijn van een andere aard dan die van bijvoorbeeld de hond. Die van jonge katten weer anders dan die van oude.

Katten kunnen, anders dan honden, hun urine sterk concentreren. Dat is een kwaliteit van de nieren van de kat. In dit geconcentreerde milieu kunnen bacteriën niet overleven. Katten, en zeker jonge katten hebben dan ook doorgaans geen bacteriële blaasinfecte.

Bij jonge katten kan het wel gebeuren dat de blaaswand geïrriteerd raakt. Dit kan veroorzaakt worden door blaasgruis. Meestal wordt blaasgruis gevormd door struviet deeltjes die gaan samenklonteren. Struviet is opgebouwd uit magnesium, amonium en fosfaat.

Als de urine te sterk geconcentreerd is, lossen bepaalde mineralen slecht op. Hierdoor worden ze niet goed uitgescheiden en vormen zich kristallen.

Je kunt met behulp van stripjes verschillende
waarden meten in de urine van de kat.
Dit vertelt iets over de zuurtegraad (PH),
eiwit gehalte ( PRO) en suikergehalte (GLU)

Katten zijn van nature vleeseters. Anders dan honden eten katten niet eens organen. De ingewanden van de gevangen muis of vogel liggen immers dikwijls als cadeautje op het matje voor de deur. Katten halen dan ook geen goede voedingstoffen uit groente, granen of zetmeel. Bovendien zijn brokken erg droog wat nog extra bijdraagt aan te hoog geconcentreerde urine.

Het eten van vlees zorgt er bij de kat voor dat de zuurtegraad in het “systeem kat” op de juiste “maat” is, zodat haar organen precies kunnen doen waar ze voor bedoeld zijn.

De darmen kunnen goede voedingstoffen opnemen en worden niet belast met “junkfood”. Alvleesklier en lever hoeven geen energie te besteden aan het afbreken van stoffen die niet bijdragen aan de gezondheid van de kat. Ze zetten nuttige voedingstoffen om die de kat nodig heeft voor bewegen, spelen, slapen, jagen, voor het onderhouden van haar vacht, voor het op pijl houden van alle levensstoffen in het lichaam en het uitscheiden van de bijbehorende afvalstoffen.

Bij te veel afvalstoffen, vooral die van zetmeel, krijgen de nieren het lastig, de zuurtegraad is niet goed en eigenlijk vervuilt langzaam aan het hele systeem. Bij te weinig vocht kunnen mineralen niet goed oplossen en kunnen er kristallen neerslaan in de blaas.

Een jonge kat wil lekker kunnen spelen
en groeien op goede voedingstoffen.

Verhelpen en voorkomen van blaasproblemen.

Jonge kat:

Het eerst wat je kunt merken bij een niet goed werkend systeem is dat een jonge kat blaasontsteking ontwikkelt waardoor ze op ongewone plekken gaat plassen.

Als je dat nog niet deed, stap dan in elk geval over op  rouwe vleesvoeding en vis. Doe er eventueel iets water over zodat de kat wat meer vocht binnen krijgt tot ze hersteld is van de blaasproblemen. Enige afwisseling is wenselijk vanwege de benodigde variatie aan eiwitten die de verschillende diersoorten bevatten. Katten hebben voldoende taurine nodig, dit zit in spiervlees en zeedieren. Katten kunnen zelf geen taurine aanmaken. Neem daarom vleesvoeding die specifiek voor de kat is samengesteld.

Verder is het een goed idee om de heersende blaasontsteking met homeopathie te begeleiden. Dit kan meestal prima met één specifiek middel wat snel resultaat heeft en na een week of twee is het blaas-leed vaak weer over. Het verse vlees is dan inmiddels voldoende tot het systeem door gedrongen zodat blaasontsteking verder weg blijft.  

Echter, het komt ook voor dat er een tweede component mee speelt. Bij katten is dat vaak stress. Stress heeft vrij veel effect op het systeem in de kat omdat de bijnieren dan veel  cortisol  gaan aanmaken. Dit is een vlucht hormoon, maar als de stress aanwezig blijft, dan zet dit het systeem ernstig onder druk, wat bij katten vaak resulteerd in blaasontsteking.

Casus Kensi vervolg:

Dat het kuurtje van de dierenarts niet veel oplost is dus logisch, want het gaat bij jonge katten vaak om een niet-bacteriële ontsteking.

Ik geef aan Nienke twee ruikpotenties van het voor blaasontsteking geïndiceerde middel mee en ook een spagyriek die de werking van de nier verbeterd.

Het gaat dan al snel goed met Kensi. Voor Nienke is het nog even zoeken naar het juiste en ook betaalbare voer, maar als dat eenmaal gevonden wordt kun ze het middel voor blaasontsteking afbouwen en stoppen.

het gaat al snel weer goed met Kensi

Hoewel de blaas wel goed blijft, gaat Kensi toch nog wel eens de fout in met plassen.

Nienke had al een aantal maatregelen genomen: Een tweede kattenbak die ze voor de bank zet waar Kensi steeds plast. Als dit werkt verzet ze elke paar dagen de bak wat verder van de bank tot deze op een acceptabele plek staat.

Nienke belt me op, het gaat best goed met Kensi, maar nu gaat ze toch weer tegen de bankplassen.

Ik vraag haar me wat meer te vertellen over de leefomgeving . Zijn er bijvoorbeeld ramen waar Kensi door heen kan kijken? Dat blijkt inderdaad het geval. Kensi kan door het raam zien dat andere katten door te tuin lopen. Dat is voor katten vaak erg stressvol als ze alleen thuis zijn. En Kensi moet zoiezo aan haar nieuwe omgeving wennen.

We bespreken hoe we dit kunnen oplossen. In de gang kan een gordijn voor het raam gehangen worden zodat ze geen stress meer van deze voorbijgangers hoeft te hebben. Dat blijkt prima te helpen.

Kensi heeft waarschijnlijk aanleg tot het ontwikkelen van nier en blaasproblemen, maar dat hoeft nog niet te beteken dat ze daar last van  heeft.

Om het stressniveau omlaag te brengen zetten we een poosje een andere ruikpotentie in en de nieren worden nog  ondersteund met spagyriek.

De zuurtegraad van haar urine blijft nog wat aan de hoge kant. Misschien heeft één en ander nog wat meer tijd nodig om te herstellen of het hoort bij dit katje. Nienke gaat wat druppels PH-pet op het vlees doen voortaan. Dit reguleert de PH voldoende zodat Kensi en Nienke weer zonder zorgen van elkaar en de nieuwe woning kunnen genieten.

De ouder kat:

Ouder katten kunnen wel een blaasinfectie ontwikkelen. Dit hangt dan samen met een verminderde werking van de nieren waardoor de urine slechter geconcentreerd wordt.

Bij oudere katten heeft het ook zin om
de voeding nog aan te passen.
Met inzetten van homeopathie en spagyriek
kunnen ze weer goed in balans komen.

Waarschijnlijk hoeft dit niet te gebeuren als de kat vanaf haar jonge jaren goede vleesvoeding krijgt. Ze krijgt met goed vlees ook een betere eiwit voorziening. Eiwit is essentieel voor bespiering en daarmee voor de energievoorziening. Dat telt meer en meer als ze ouder wordt.

Ook nu geldt, ga zo mogelijk over op goede vleesvoeding voor de kat. Katten die niet gewend zijn aan vlees kunnen daar soms erg moeilijk over doen, andere katten vinden het juist een hele verbetering en smullen het gemakkelijk weg.

Het is de zoektocht naar een voor de kat acceptabel menu echter meer dan waard.

Er zijn zo nodig ook speciale vleesbrokken voor de kat te verkrijgen, maar dan heb je een iets minder goede afstemming op het benodigde microbioom en de zuurtegraad omdat die steriel gemaakt zijn. Je zou dan in elk geval nog wat (vis)vocht toe kunnen voegen.

De oudere kat met blaasklachten is dikwijls enorm gebaat bij een ondersteuning door homeopathie en spagyriek. Dat wordt bij acute klachten eerst intensiever ingezet, eigenlijk net als bij een jonge kat.  Later kan een onderhoudsdosis voldoende zijn naast goede voeding. Afhankelijk van eventuele ander klachten kan het geven van de juiste voeding dan ook voldoende blijken om de kat gezond en vitaal te houden.

Dank voor het lezen

Lyke

Inhoudsopgave

Home

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb