Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Leerzame “APK”

Net twaalf weken oud werd ze als een enigszins verlegen zwart bolletje de auto uitgetild en op het erf gezet.

Een paar uur eerder zat ze met een broertje en zusje nog in een afgezette paardenbox. Niet al te verlegen en ook niet al te opdringerig en verder weinig mee gemaakt. 

Moederhond ging al lang weer haar eigen gang en er kwamen regelmatig wat kinderen met de pups spelen.

verlegen zwart bolletje wol

T Was net na de kerstdagen van 2012. Eerder konden we haar niet ophalen want we hadden het huis al vol familie. Dat is niks waard een pup bij zoveel drukte. Een paar weken daar voor had dochterlief, toen 11 jaar oud en een weekje thuis aan het uit-griepen, het internet afgestruind op zoek naar een nest puppy’s. Ze vond het tijd worden voor een hondje, want broer en zus gingen na de zomer het huis uit en dan zat zij daar maar met ons…..(haar ouders dus).

Ik snapte haar wel en na de belofte dat het er bij de fokker wel goed uit moest zien, had ze twee adressen uitgezocht. En daar was ze dan, Lady. Wat verlegen ging ze op haar kont zitten kijken naar de kat die polshoogte kwam nemen. Dat zal ze nog lang doen, op haar kont gaan zitten als ze verlegen is. Eigenlijk doet ze dat nog, afwachtend kijken en stil blijven staan als er iets gebeurt waar ze over na moet denken of steun voor wil hebben.

Bijna in slaap maar niks willen missen

We zijn intussen acht jaar verder en ze heeft zo het een en ander te weeg gebracht. De Kayla van elf jaar heeft haar zelf getraind en dat deed ze goed. Het was  (en is) immers haar hond. De trainster van de puppycursus moest er eerst over nadenken, want een kind een hond opvoeden zag ze in principe niet zo zitten….. Ze heeft er geen spijt van gekregen en Kayla en Lady (en mij als toeschouwer) enorm veel geleerd. Veel  dank daarvoor Anke.

Lady bleek een enorme lieve zachtaardige maar ook actieve en blije hond waar we het erg mee getroffen hebben. Makkelijk in eigenlijk alles, een heerlijk speurneus, gek op water en gek op ons.

Lady bracht ons op het spoor van de opleiding homeopathie voor dieren. Een ruim vier jaar durende opleiding die ik met veel plezier heb gevolgd en die veel veranderd heeft in mijn inzichten over van alles maar vooral over gezondheid en ziekte.

Nieuwsgierige speurneus

Intussen pas ik die kennis en kunde al geruime tijd toe bij veel honden, katten, paarden en koeien. Ook bij onze eigen veestapel en huisdieren lukt dat doorgaans goed. Ik heb niet zo veel moeite met afstand nemen en te kijken als homeopaat in plaats van betrokkene, maar bij Lady werd het deze zomer wel wat complex.

Ze kreeg jeuk. Ik kwam erachter dat een hond met jeuk in je huis nogal stressvol is. Geduld hebben tot de behandeling effect sorteert valt niet mee met een constant krabbend hond om je heen. Homeopathische middelen ingezet. Veranderen van vleesmerk, een aantal diersoorten eruit. Mogelijke reactie op parasieten aangepakt met meerdere natuurlijke middelen.

‘t Duurde wel even maar na een paar weken werd het gebijt gelukkig stukken minder. T leek dan ook halfweg de zomer aardig opgelost, maar soms zat er toch weer een bijtplek achterop haar rug.

Eigenlijk kon ik er niet helemaal de vinger opleggen. Was er toch nog iets met het voer? Kon ze niet goed tegen de katten die sinds dit voorjaar veel binnen zijn? Is er door de katten vaker een vlo binnen en reageert ze daar allergisch op? Was ze gestrest omdat Kayla weg was naar Australië?

Bij een dier dat bij mij in de praktijk komt breng ik alle onderdelen die meespelen uitvoerig in beeld en stel ik een behandelplan op waar alles in verwerkt zit. We beginnen dan en ik coach dat. Maar dat consequent zijn terwijl er zo veel factoren mee konden spelen vond ik hier thuis toch lastiger.

Vervolgens ging ze ook nog kreupel lopen en had ze een keer een ontsteking aan haar vulva. Hoewel ik dat allemaal met homeopathie heb opgelost, waren er toch steeds weer dingetjes aan de hand.

Mijn goede collega Helen Velthuis heeft zich tijdens de opleiding Homeopathie voor dieren ook gespecialiseerd in het werken met bio-resonantie.  Helen is nogal goed in haar vak en heeft het dan ook terecht altijd erg druk. Ik klop dus niet zo maar even voor een meetinkje bij haar aan. Het goed doormeten en behandelen met de bio-resonantie kost zeker twee uur.

Omdat de jeuk niet goed weg ging en je een hond van acht jaar niet te lang aan het sukkelen wilt hebben, hebben we toch een afspraak gemaakt bij Helen.

Ze heeft een fijne ruimte in Lemmer. Lady heeft wat rondgesnuffeld en toen ze op haar gemak was kreeg ze een matje op haar rug zodat het meten kon beginnen. Dieren weten heus wat goed voor hen is, dus Lady ging er rustig bij liggen. Ik pakte pen en papier om te noteren wat ik moest weten. Erg bijzonder hoe Helen met de bio-tensor alles stuk voor stuk door weet te meten en interpreteert.

Matje op de rug

Een aantal onderdelen zou ik zelf niet hebben kunnen traceren en bij de metingen over haar voeding is duidelijk naar voren gekomen wat ze goed kan verdragen zodat ik precies weet welke diersoorten we kunnen gebruiken.

Dat ze nog last heeft van haar Puppyvaccinatie PD op haar zenuwstelsel zou ik zelf niet kunnen weten. En hoewel ik intussen snap hoe je dat kunt ontstoren, Helen kan die belasting ook uitleiden met de bio-resonantie. Dat is erg fijn.

Niet onverwacht bleek ze Tarwe, Rund en Kip slecht te verdragen, maar dat kaas ook geen goed idee was had ik zelf nog niet bedacht.

Met een eliminatiedieet kom je daar ook achter, maar een ander coachen gaat me makkelijker af dan mezelf, dus fijn dat ik nu door de metingen weet wat ik moet doen.

Voor Lady een relaxed consult

Helen mat belasting op haar achterhand, waar ze wat kalk afzetting heeft op de achterste ruggenwervel. Een foto van de dierenarts had dat onlangs al duidelijk gemaakt. Maar gelukkig is er geen belasting op haar baarmoeder of organen.

Helen zoekt meteen uit welke voedingssupplement daar eventueel bij past en welke celzouten handig zijn om in te zetten.

Toen we eenmaal wisten waar voor Lady de punten van aandacht lagen, maten we alle homeopathische middelen door die eventueel van toepassing konden zijn in de behandeling. Op zich had ik die wel goed uitgekozen, maar ook daar is het mooi om precies te kunnen checken wat ze op dit moment wel en niet nodig heeft.

Uiteindelijk bracht Helen met het bio-programma de verzuring in balans en leidde ze de vaccinatiebelasting uit zodat we opgeruimd en opgelucht terug naar huis konden.

Ook voor mij was het doorlopen van het bio-resonantie programma heel leerzaam. Het geeft mij voor Lady handvaten voor de behandeling. Maar ook voor andere dieren die bij mij in de praktijk komen heeft het mij extra inzicht gegeven in enkele onderdelen die mee kunnen spelen bij het goed af stemmen van de behandeling.

In bijzondere gevallen waar ik de afstemming niet nauwkeurig genoeg krijg, vraag ik voor dieren uit mijn praktijk soms om een afspraak bij Helen te maken zodat we weer verder kunnen komen in het proces naar een gezond dier.

We zijn een aantal dagen verder en de vacht van Lady is minder vettig, er zit weer glans op. Ze is overdag fitter en slaapt s avonds dieper. Ook echtgenoot valt het op dat ze minder op haar rug en poten bijt. Precies wat we willen, weer een vitale hond zonder jeuk.

ik wens iedereen liefdevolle en tevreden kerstdagen. Geniet van de vele waardevolle dieren en mensen om je heen.

Lyke Tjoonk klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren. info@lyketjoonk.nl 0612401903

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb