Lyke Tjoonk

Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren

Goed in je vel, het sobere paard

Een goede basisenergie hangt nauw samen met goed kunnen spijs verteren. Sobere, lieve, recreatieve en ook oudere paarden hebben de afgelopen tijd mijn extra aandacht. Ik ga graag in op wat er speelt.

Buikpijn bij paarden is een spannende aangelegenheid. Koliek kan zo maar de verkeerde kant op bewegen met mogelijk fatale gevolgen. Blijkbaar zijn er veel paarden met een gevoelig maagdarmstelsel of met een maagdarmstelsel dat nogal onder druk staat.

In het najaar zie je dat sobere paarden meer moeite hebben om hun energie voorziening op pijl te houden omdat het maken van de wintervacht veel energie neemt. In het voorjaar zijn er meer gevallen met koliek omdat een overgang van grasgroei of temperatuur bijvoorbeeld net de druppel is die de bacterieflora kon hebben.

Ijslandse paarden zijn sober maar mineraal-minnend

Als een paard om wat voor reden dan ook buikpijn heeft, is het belangrijk om daar snel een dierenarts bij te roepen om de diagnose te stellen en zo nodig een behandeling te starten.

Maar voordat er iets aan de hand is kun je eens na gaan of het paard wel in de gelegenheid is om een gezonde bacterieflora op te bouwen die hem werkelijk energie geeft.

In het tweede deel van dit blog kun je daar meer over lezen bij voeding.

En, net als bij ons, hebben omstandigheden die onrust veroorzaken, veel invloed op de spijsvertering. Je kunt hier bij stress meer over lezen.

Het kan voldoende zijn om voeding en omstandigheden aan te passen, maar daarmee ben je niet altijd snel weer op orde.

Het is interessant om aanpassingen in voeding of omstandigheden die je door kunt voeren bij een koliek-gevoelig of matig energiek paard, te begeleiden met een homeopathische behandeling. Het voordeel daarvan is dat herstel veel sneller optreed waardoor een neerwaartse spiraal van energie gebrek tegen de winter, voorkomen wordt.

met een homeopathische behandeling sneller weer meer energie

Heel veel stress gerelateerde klachten zijn prima homeopathisch te behandelen waardoor het paard zich bijvoorbeeld veel veiliger in de groep voelt. De spijsvertering gaat dan ook meteen beter werken  Soms ligt de veroorzaker in de huidige omstandigheid, maar het kan ook veroorzaakt zijn door een gebeurtenis in het verleden waardoor het paard onzeker of minder vrolijk is geworden.

Bij koliek levert een homeopathische  behandeling, zo nodig naast de behandeling van de dierenarts, vaak veel voordelen. Koliek komt veel minder snel terug en herstelt zich sneller. Hierdoor kan een paard weer eerder aan de zo belangrijke lange vezels knabbelen zodat alles weer goed gaat draaien.

In het kort een aantal basiszaken over voeding:

Voeding:

Een paard heeft een bijzonder darmstelsel. De mond is al belangrijk omdat door het kauwen van ruwvoer veel speeksel wordt geproduceerd. Voldoende speeksel is van essentieel belang voor de maagwerking. Maagzweren ontstaan als er bv te weinig speeksel in de maag komt.

Hoe langer een paard op zijn voer kauwt, hoe groter de speekselproductie en hoe beter dat is. Op een kilo hooi kauwt een paard bijvoorbeeld 3 x zo lang als op een kilo krachtvoer. Zeker bij sobere recreatiepaarden dient krachtvoer dan ook geen of een zeer klein deel van het voedselpakket in te nemen.

Omdat de maag klein is, is het de bedoeling dat een paard de hele dag door kleine beetjes hooi of gras kan eten. Dit werkt het beste als je paard daarbij telkens een stukje moet lopen en met zijn hoofd zo veel mogelijk naar beneden kan eten. Op een enkele plek het voer toch iets hoger plaatsen werkt masserend voor de nekspieren.

In de dunne darm worden o.a. eiwitten afgebroken. Belangrijk voor de spieren.  Dit kan eiwit uit hooi zijn. Of dat voldoende is hangt een beetje af van het hooi en van het gebruik van het paard. Natuurhooi heeft vaak minder eiwit.

Zetmeel kan maar beperkt worden afgebroken in de dunne darm. Daarom is het goed om te kijken hoeveel zetmeel en suiker je je paard eigenlijk geeft als je bijvoert. Dat kan behoorlijk oplopen waardoor de doorstroom naar de dikke darm niet vlot verloopt of waardoor er te weinig over blijft om in de dikke darm te verteren.

De dikke en blinde darm zijn enorm belangrijk voor de energievoorziening van het paard. Het is dus belangrijk dat hier voldoende vezels en onverteerde resten uit de dunne darm over blijven voor de bacteriën in de dikke- en blinde darm.  Deze bacteriën produceren vluchtige vetzuren die in het bloed van het paard komen en zo het paard zijn energiebron geven.


voeding kan soms niet voldoende opgenomen worden, dan is homeopathie een goede hulp

Als de vertering in de dunne darm te traag gaat of als de bacteriën in de dikke en blinde darm niet goed gevoed worden kan dat de aanleiding zijn voor koliek. Maar er kan dus ook een tekort aan energie ontstaan.

Veel  lange vezels uit ruwvoer, lang kauwen,  krachtvoer voor het aanvullen van (zo nodig eiwitten), vitamines en mineralen maar met weinig zetmeel en weinig suiker zijn in elk geval gunstig.

( lees voor meer info eens het stuk van Anneke Halle beek op  www.paardenarts.nl/kennisbank/voeding-paard-voerwijzer-voor-paarden-voer-en-vertering/)

Omdat stress veel invloed heeft op de spijsvertering ga ik daar ook op in. Een paard is bij uitstek een vluchtdier. Het vluchtmechanisme is dus snel geactiveerd. En… waar gerend moet worden, wordt niet verteerd…

Stress:

We lezen en horen de laatste tijd veel over wat een paard nodig heeft om zich naar zijn aard te gedragen. Suggesties daarvoor liggen in het gebruik en in bijvoorbeeld de huisvesting. Een paard is een kudde dier en een vluchtdier. Dat zijn diepgewortelde overlevingsmechanismen die dus ook direct van invloed zijn op het welbevinden van het paard.

Het is belangrijk dat een paard zich veilig voelt op de plek waar hij woont. Meestal is het fijn om met meerder paarden te zijn, dat voelt geborgen en geeft steun. Maar een paard kan bij ons niet zijn eigen groep uit zoeken en kan ook niet goed vluchten als het zich niet op zijn gemak voelt. Een stroomdraadje om zijn weiland, Paddock Paradise of wat dan ook, geeft die ruimte meestal niet.

Het kan dus toch stress geven, ook al staat een paard niet alleen. Het helpt dan om te zorgen dat het paard beter kan omgaan met zijn huisgenoten. Gelukkig is dat over het algemeen goed te realiseren met een homeopathische behandeling.

Als paarden van eigenaar of van plaats moeten veranderen kan dat de aanleiding zijn om een verstoorde spijsvertering te ontwikkelen. Een hoge leeftijd kan de oorzaak zijn van verminderde vitaliteit en daarmee samenhangende problemen. In beide gevallen is het goed mogelijk en vaak vrij eenvoudig om het paard homeopathisch te ondersteunen. Zo krijgt hij nieuwe moed om zijn weg op die plek of in de veranderde groep te vinden. De werking van vitale delen gaat duidelijk vooruit zodat alle systemen beter gaan werken. Een fysiek fitter paard is ook mentaal weerbaarder.

zelfverzekerder betekent een betere spijsvertering en afweer tegen ziektes


Energiegebrek en achteruitgang van de spijsvertering bouwt zich vaak langzaam op. Je hebt dan niet meteen in de gaten dat hij het moeilijker heeft in de groep, totdat de mest wat vaker afwijkt, het paard magerder wordt in het najaar, parasieten snel hun weg vinden naar juist dit paard (denk ook aan zomereczeem), buikpijn, koliek of energiegebrek optreed.

Er kan een disbalans ontstaan door een gebeurtenis in het verleden die niet helemaal wordt opgelost waardoor sneller verstoringen optreden. Ook dan kan een homeopathische behandeling veel betekenen en het paard weer goed op de rit krijgen.

Beter in hun vel, dat gun je ze toch!

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van een homeopathie? Neem gerust contact op via info@lyetjoonk.nl of telefonisch via 06 12401903

Lyke Tjoonk. Klassieke homeopathie voor landbouw- en huisdieren. Vorden. www.lyketjoonk.nl

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Lyke Tjoonk

Ontwikkeld door eXtremelyWeb